Türkiye'nin Lider Helal Kesim Adak Servisi. Detaylı bilgi ve hizmet alımı için hemen arayın 0(538) 234 30 98
İvesi koyunu, ekseriyetle Güneydoğu Anadolu bölgesi Şanlıurfa -Gaziantep – Kilis ve Hatay civarında yaygın olarak yetişir. Son zamanlarda başka illerde de...
İvesi koyunu, ekseriyetle Güneydoğu Anadolu bölgesi Şanlıurfa -Gaziantep – Kilis ve Hatay civarında yaygın olarak yetişir. Son zamanlarda başka illerde de yetiştirilmeye başlanmıştır. İvesi koyunu başka koyunlarla melezleme çalışması’ da yapılmıştır. Bir çok melezleme çalışmasında olumlu sonuç alınmıştır. Bu melezleme çalışmasında romanov koyun ırkı ile yapılan melezleme çalışması koyun yetiştiriciliği bakımından önemlidir. Koyun yetiştiriciliği öneminden dolayı, romanov koyun ırkı ile yapılan melezleme çalışmaları şu anda da devam etmektedir.
İvesi koyununun özellikleri:
İvesi koyunu daha ziyade Güneydoğu Anadolu iklimini seven ve bu iklimde yetişen bir koyun cinsidir. Kuru sıcak iklimden fazla etkilenmemesi en büyük özelliğindendir. Diğer koyun ırkları gibi yaz aylarında yaylaya gitme gereksinimi hissetmez.
Beyaz renklidir, baş ve bacaklar kahverengidir. Bazı yerlerde sarı baş denir. Bazen bu sarı renk siyaha doğru bir renk hakimde olabilir. Dişileri boynuzsuz erkekler boynuzludur.
İvesi koyununun eti lezzetlidir. Yapağısı uzun aranılan niteliktedir. Erkek ivesi koyunlar besiye elverişlidir. İvesi koyunu toklularının eti bölgede aranılır niteliktedir. Az kuyruklu olmaları kuyrukta bulunan yağın vücuttaki etin içerisine yayılması ivesi etinin lezzetli olmasının sebebidir.
İvesi Koyunu Verim Özelliği:
İvesi koyunu canlı ağırlık olarak dişilerde 45 – 50 kg. Erkek koçlarda 60 – 70 kg. civarındadır.
İvesi koyununun süt verimi bir sağım döneminde 100 – 150 litre civarındadır. Sütteki katı madde oranı yüksektir. Sütteki yağ oranı % 6 civarındadır.İvesi koyununda döl verimi % 130 – 140 civarındadır. İvesi koyununda yapağı verimi dişi hayvanlarda 2 – 2,5 kg. erkeklerde ise 2,5 – 3 kg civarındadır.
Koyun besiciliği için uygun olan ivesi koyun yetiştirildiği bölge ve ivesi koyun sayısı az olduğundan, koyun besiciliği için yeteri sayıda bulunamaz. Dolayısıyla besiye alınan ivesi koyunu azınlıktadır.
İvesi koyun besiciliği yapılan yerlerde ivesi koyun satışları sıkıntı yaratmaz. İvesi koyun besiciliği yapanlar koyun satışlarından her zaman memnun kalmışlardır.
İvesi koyun besiciliğinde etteki randımanda iyidir. Etteki randıman % 52 civarı ortalamasındadır.
İvesi koyunu yetiştirildiği bölge itibarı ile sınırlı olmasından dolayı Türkiye’ deki sayıları sınırlıdır. Yeni yaygınlaşmaya başlayan ivesi koyun yetiştiriciliği gittikçe yaygınlaşacaktır.